Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 12 ΕΤΩΝ ΗΤΑΝ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ

διακρινεται αριστερα στην φωτογραφια
                                                                                     
         ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ -ΛΑΧΑΝΑ[φωτο] ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 12 ΕΤΩΝ ΚΑΤΑΤΑΧΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΩΣ Ο ΝΕΑΡΟΤΕΡΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ . ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ ΤΟY ΣΚΟΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΦΕΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗS ΣΚΟΠΕΥΣΗ ΕΝΑ 'MANLICHER'....TO 1913 KATAFERE NA APODRASEI ΑΠΟ ΤΟΥΣ 5 ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΡΟΥΡΟΥΣΑΝ ΩΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ..  ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΥΖΟΝΑ ΒΑΡΥΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ!!!!!!! ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΗΧΘΗ[28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1913] ΣΕ ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 13 ΕΤΩΝ..!!!!ΗΤΑΝ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΦΙΣΚΑΡΔΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΟ 19ΟΟ ΚΑΙ  ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ 18 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΤΗΣ 5ΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ...                                 
       Διαβάστε παρακαλώ αυτό το κείμενο. Δημοσιεύθηκε στην «Εστία» της 23ης Αυγούστου 1913 και αναδημοσιεύεται στη στήλη «προ 80ετίας». Διαβάστε το και το συζητάμε μετά (ορθογραφία του κειμένου).
« Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ. Σας παρουσιάζομεν σήμερον τον μικρότερον υπαξιωματικόν του Ελληνικού Στρατού. Είναι ηλικίας 12-13 ετών και κατάγεται από το Φισκάρδον της Κεφαλληνίας. Το όνομα του ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ. Ο πατέρας του αρτοποιός εις την Ύδραν, η μητέρα του μένει εις τον Πειραιάν και αυτός ήτο υπηρέτης εις Πύλον όπου τον εύρεν η επιστράτευσις.
Το πολεμικόν μένος που είχε καταλάβει όλον τον κόσμο, ηλέκτρισε και τον μικρόν υπηρέτην, ο οποίος εζήτησεν αμέσως όσα χρήματα είχε να λαμβάνει από τον πάτρωνα του και την επομένη απεβιβάζετο εις Αθήνας, παρουσιασθείς εις το Στρατολογικόν γραφείον όπως καταταχθή εθελοντική. Η ηλικία του δεν εβοήθησε την αποδοχήν της αιτήσεως του και ο μικρός έφυγε από το γραφείον λυπημένος αλλ’ όχι και απηλπισμένος.
Μίαν πρωίαν διαφυγών την προσοχήν των φρουρών, εσκαρφάλωσεν εις τον μεταξύ των δύο βαγονίων χώρον και μαζή με τον στρατόν έφθασεν εις την Λάρισσαν, όπου επί τέλους μετά την τόσην του επιμονήν εγένετο δεκτός εις το 18ον σύνταγμα της 6ης μεραρχίας ως «παιδί του συντάγματος».
Εις την μάχην της Ελασσώνος έγεινε κάτοχος Τουρκικού λαφύρου, όπλου Μαρτίνι, με το οποίον έλαβε το βάπτισμα του Πυρός. Η ανδρεία του εξετιμήθη από όλους και εις την μάχην του Σαρανταπόρου του εδόθη εις ένδειξιν αναγνωρίσεως της ικανότητός του, Μάλινχερ.
Εις την πεισματώδη μάχην του Κιλκίς ευρέθη μεταξύ πέντε Βουλγάρων αιχμάλωτος, αλλά καθ’ ην στιγμήν οι Βούλγαροι ησχολούντο να εύρουν κανένα σχοινί δια να τον δέσουν, αυτός αρπάζει το Μάλινχερ και ρίπτει νεκρούς τους τρεις, ενώ οι δύο άλλοι εσώζοντο δια της φυγής.
Κατ’ αυτόν τον τρόπον, ο μικρός στρατιώτης έσωσε και έναν τραυματίαν εύζωνον, όστις θα περιήρχετο εις χείρας των δημίων. Το γεγονός τούτο της ανδραγαθίας του λιλυπουτείου υποδεκανέως επιστοποιήθη και επισήμως, μεθ’ ο και ο διοικητής του, τον προήγαγε εις δεκανέα».
Από πού να αρχίσει κανείς ! Ο πατέρας φούρναρης στην Ύδρα, η μάνα στην Κεφαλλονιά και ο Γεράσιμος (12 ετών) υπηρέτης στην Πύλο. Τι δύναμη είχε μέσα της αυτή η οικογένεια ! Ποιος του πήγαινε το γαλατάκι του και ποιος θα τον πήγαινε να γράψει στις εξετάσεις, μήπως και δεν βρει τον δρόμο, το μωρό μου των 18 ετών, με γένια (γράφω συγκριτικά με σήμερα).
Πως δεν πήγε εκείνη η μάνα να κλάψει στον σιδηροδρομικό σταθμό, όταν ο μικρός καβαλούσε τα τραίνα, σαν τις σύγχρονες Σπαρτιάτισσες που λιποθυμούσανε στην αποβάθρα όταν τα παιδιά έφευγαν με το «Λήμνος» για περιπολία, αιρ-κοντίσιον χίλια μίλια μακριά από το CNN ;
Πως δεν τον έπιασε τον Γεράσιμο καμιά βαρειά κατάθλιψη με την καταπιεστική ζωή του Στρατού;
Ελασσώνα, Σαραντάπορο, Κιλκίς. Διερωτώμαι. Είμαστε ίδιοι, όμοιοι με εκείνους που πολεμήσανε σ’ αυτές τις μάχες;;
Μήπως έχουμε μολυνθεί από κάτι;
Που είσαι Γεράσιμε Ραυτόπουλε!!.http://greekturkish.18.forumer.com/index.php?showtopic=553

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου