Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ''ΟΧΙ'' ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΚΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ

Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ!! ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΣ ΤΑ ΑΣΗΜΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ , ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ..

ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ..

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ... ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΣΕ ΜΕΓΕΘΗ ΣΧΕΔΟΝ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ!!ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΟΤΑΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΙΣ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΤ ΕΞΕΔΩΣΕ ΝΕΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ 'ΡΕΝΤΕΜΑΡΚ' ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟ 'ΡΑΙΧΣΜΑΡΚ' ....

TO RENTEMARK
Σύμφωνα με την Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Γερμανία επωμίστηκε όλα τα βάρη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Απρίλιο του 1921 η Γαλλία και η Βρετανία παρουσίασαν στην Γερμανία τις αξιώσεις τους για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, που ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες για την εποχή ποσόν των 33 δ ι σ ε κ α τ ο μ μ υ ρ ί ω ν δολλαρίων. Ο αντίκτυπος αυτής της απαίτησης ήταν άμεσος: Προκάλεσε την εμφάνιση πληθωρισμού[ΕΜΕΙς ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΥΘΩΡΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ] με πρωτόγνωρους ρυθμούς στην Γερμανική οικονομία. Η αξία του γερμανικού μάρκου κατέρρευσε κυριολεκτικά, αφού μέχρι την ανακοίνωση των αξιώσεων των νικητριών δυνάμεων ένα δολάριο ΗΠΑ ισοδυναμούσε με τέσσερα μάρκα και αμέσως μετά η ισοτιμία έφθασε το 1 US $ σε 75 μάρκα για να πέσει στο 1 US $ = 400 μάρκα το 1922.[1]


...Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙ

XIALMAR SAXT
  H Γερμανική Κυβέρνηση ζήτησε μια ανάπαυλα στην εκτέλεση των πληρωμών, προκειμένου να διευθετήσει τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων χωρίς να καταβαραθρωθεί η οικονομία της χώρας. Η Γαλλική Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και σε απ...άντηση εισέβαλε στην περιοχή του Ρουρ, την οποία έθεσε υπό κατοχή και άρχισε να εκμεταλλεύεται, προκειμένου να αποκομίσει τμήμα των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Η ενέργεια αυτή είχε σημαντικές πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό της Γερμανίας, αφού κατάφερε να ενώσει τον γερμανικό λαό καθιστώντας τον και πάλι έτοιμο για δράση: Οι Γερμανοί εργάτες της περιοχής του Ρουρ κήρυξαν γενική απεργία, την οποία υποστήριξε με κάθε τρόπο η γερμανική κυβέρνηση, κυρίως παρέχοντάς τους οικονομική στήριξη.[2] Η κατάρρευση της Γερμανικής οικονομίας χειροτέρευσε σημαντικά ύστερα από αυτό. Προς το τέλος του 1922 αντιστοιχούσαν 18.000 μάρκα στο δολάριο, τον Ιούλιο του 1923 η ισοτιμία έφθασε τα 160.000 μάρκα και τον Αύγουστο το 1.000.000 μάρκα ανά δολάριο. Τον Νοέμβριο έπεσε ακόμη περισσότερο και αντιστοιχούσαν 4.000.000 μάρκα στο δολάριο, φέρνοντας έτσι την χώρα στα πρόθυρα του χάους.

Όπως ήταν φυσικό, οι Γερμανοί πολίτες έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, ενώ πληρώνονταν σε χρήμα χωρίς αντίκρισμα. Τα αγαθά διατροφής έφθασαν σε αστρονομικές τιμές και σε κάθε γωνία της χώρας ξέσπασαν διαδηλώσεις, καθώς η ευρεία μάζα του πληθυσμού κυριολεκτικά λιμοκτονούσε. Οι διαμαρτυρίες αυτές δεν στρέφονταν εναντίον της Κυβέρνησης, αλλά εναντίον των νικητών του Πρώτου Πολέμου. Το γενικό κλίμα ήταν προς την στήριξη της Κυβέρνησης, η οποία ανθίστατο στην άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων.

...ΤΟ ΜΑΡΚΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ

Το 1923 ο ΧΙΑΛΜΑΡ Σαχτ διορίστηκε επίτροπος συναλλάγματος και από τη θέση αυτή διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στη σταθεροποίηση του καλπάζοντος πληθωρισμού εκείνης της περιόδου, δημιουργώντας το "Rentenmark" (όρος που θα μπορούσε να αποδοθεί ως "μάρκο εξασφάλισης χρέους"), το οποίο είχε ως υποστήριξη αντί του χρυσού εθνικά κτήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ισοτιμία 1 τρισεκατομμύριο παλαιά μάρκα έναντι ενός Rentenmark. Το νέο νόμισμα έγινε αποδεκτό από τους πολίτες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του αντικρίσματος που προσέφερε και περιόρισε σημαντικότατα τον πληθωρισμό της χώρας.[6] Τον Δεκέμβριο του 1923 ο Σαχτ αποκλήθηκε "σωτήρας του μάρκου" και, μολονότι η αρχική του υποψηφιότητα είχε απορριφθεί λόγω του παραπτώματός του το 1915, τελικά η ενέργειά του αυτή του απέφερε την προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1930. Από τη θέση αυτή διαπραγματεύτηκε σθεναρά τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και το 1929 συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της κατάρτισης του "Νέου Σχεδίου", ενός προγράμματος για την αναδιάρθρωση των γερμανικών αποζημιώσεων. Επιστρέφοντας από τη σύνοδο των διαπραγματεύσεων έσπευσε να απαρνηθεί το Σχέδιο, για να μην έρθει σε σύγκρουση με τους συντρόφους του εθνικιστές. Μετά τη Διάσκεψη της Χάγης το 1930 παραιτήθηκε από την θέση του και κατηγόρησε ανοικτά την κυβέρνηση για τη συνέχιση της καταβολής αποζημιώσεων, εκδίδοντας ένα φυλλάδιο με τίτλο "Το τέλος των Επανορθώσεων" (1931) και δημοσιεύοντας ανάλογα άρθρα.

 ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΤΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΕΙΧΑΜΕ!!

ΠΗΓΕΣ1 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82
2 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%81_%CE%A3%CE%B1%CF%87%CF%84
3http://en.wikipedia.org/wiki/German_Rentenmark

3 σχόλια:

  1. http://www.sunray22b.net/labour_treasury_certificates.htm#Mefo%20Bills

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. n Billions for the Bankers, Debts for the People (1984), Sheldon Emry commented:



    “Germany issued debt-free and interest-free money from 1935 on, which accounts for Germany’s startling rise from the depression to a world power in five years. The German government financed its entire operations from 1935 to 1945 without gold, and without debt. It took the entire Capitalist and Communist world to destroy the German revolution, and bring Europe back under the heel of the Bankers.”
    http://wakeupfromyourslumber.com/node/6720

    ΑπάντησηΔιαγραφή